laupäev, 8. august 2009

Saada aru või mitte aru saada

Norra keeleteadlane Finn Erik Vinje kirjutab: "«Nordmenn er ikke dumme, iallfall ikke så dumme som svenskene. Svensk språk er barnemat for oss - iallfall i talt form. Når vi er i kontakt med svensker og oppdager at de ikke forstår, skifter vi simpelthen over til det tilsvarende svenske ordet. Vi har det parat.»"

Ehk lühidalt: Norrakad saavad raskusteta aru rootsi keelest, kuid rootslased isegi ei taha norra keelest aru saada...

Teema küttis üles populaarne norra TV-sari "Himmelblå", mis hakkas jooksma Rootsi TV-s. Rootslased ei saa mitte aru, mida tegelased räägivad, vaatamata sellele, et lisaks norra kõnekeelele jooksevad all rootsikeelsed subtriitrid...

Nils Shcwartz kirjutab rootsi lehes Expressen: "Rootsi televaataja tahab näha rootsi näitlejat kõnelemas rootsi keelt ja mängimas rootsipärases keskkonnas."

Eesti vs. soome; eesti vs vene;

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt pean reageerima sarja "Himmelblå" mainimisele - see on nii-nii hea sari! Selle DVD, mis tuli välja aasta alguses, võiks saada ka eestikeelsed subtiitrid ja ma näitaks seda kõigile eesti tuttavatele.. :) Nii tahaks jagada seda!

PIIA ütles ...

Tänan kommentaari eest! V-o tõesti mõelda "Himmelblå" eesti vaatajate ette toomisele..... mõtlen seda mõtet ja kes teab, äkki õnnestubki!
Norrakate lemmiku, päästekaatri Eliase, juba sain Eestisse, nüüdki ongi hea hetk järgmine lemmik ette võtta!
ps. Piilusin ka Sinu blogisse, "Anonüümne", tore oleks Sinust lähemalt kuulda!

PIIA ütles ...

Soovitan vaadata ka esimese kommentaari autori, Pillandi, blogi piiridest - väga põnev!

Anonüümne ütles ...

See oleks küll hästi vahva, kui teoks saaks! Nii ehe ja äratuntavalt norra, samas piisavalt lähedase-sarnase olemusega ka eesti vaatajatele..
Rootsi televaatajatest aga rääkides: nad ongi ju sellised - "sõrmeliigutus vastu nina otsa" ;)

Tore, et mu blogi üles leidsid:) Kuna ma kirjutan peamiselt iseendale hilisemaks meenutamiseks ja emotsioonide talletamiseks, siis ma päris linki kuhugi üles riputada ei taha. Aga oled sinna loomulikult teretulnud, tore oleks suhelda!