reede, 9. mai 2008

Tule ja tähista koos meiega Norra rahvuspüha!

Norralaste aasta tähtsaim päev on kindlasti 17.mai, mil tänavad ja väljakud täituvad rõõmsatujuliste rahvariietes inimestega ning oma oskusi demonsteerivad kõlavad pasunakoorid! Sel päeval 1814 a võeti Eidsvollis ametlikult vastu Norra põhiseadus. Norra eristub paljudest teistest riikidest sellega, et konstitutsioonipäev on pigem lustlik püha rõõmsate rahvarongkäikudega kui sõjaväetehnika demonstratsioon.

Juba esmaspäeval, 12.mail on võimalus kujutleda end aegade algusesse kuulates põnevat loengut Mart Kuldkepi esituses. Loeng räägib 9. ja 10. saj. toimunud viikingite avastusretkedest. Eraldi keskendutakse Erik Punase (Eiríkr rauði), tema poja Leif Erikssoni (Leifr Eiríksson) ja teiste viikingitest maadeavastajate elukäikudele, millest on juttu nn. Vinlandi saagades: 13. saj. pärit "Erik Punase saagas" ja "Gröönlaste saagas". Tuleb juttu ka mõnest hilisemast Vinlandi-temaatika kajastusest kirjanduses, sh Karl Ristikivi alternatiivajaloolisest romaanist "Viikingite jälgedes" (1936). Loengut ilmestab muusikaline vahepala muusikakeskooli 8. klassi viiuliõpilase esituses. Pakutakse kohvi ja kooki.
Reedel, 16.mail Talinnas ja esmaspäeval, 19.mail Tartus kohtume Norra kaasajaga – Tartus elav noor norrakas Øyvind Rangøy tuleb rääkima oma kodumaast, keelest ja meelest. Øyvind on abielus eestlannaga ja lõpetanud Tartu ülikooli eesti filoloogina – kuulame, mida üks eestindatud norrakas arvab Eestimaast ja meist endist.

Leia aega ka meie kodulehe külastamiseks. Testi oma teadmisi Norrast ja vasta küsimustele. Kõigi õigesti vastajate vahel loosime välja suurepäraseid auhindu!

Sellel nädalal tasub võtta ette mõni norra raamat, vaadata norra filmi või kuulata internetist norra raadiot – valik on Sinu!

---------------------------------------------------------------------------------------
· 12.mai kell 18.00 Kullo galerii diele - Kuninga 6, Tallinn
Loengusari - Suuri Norralasi - teemal „Leif Eriksson ja viikingite avastusretked" Esineja Mart Kuldkepp.
Vahepalaks kaunis muusika ja väike suupisteamps.
* 16. mai kell 17.30 Liivalaia 40, Tallinn (Olümpia hotelli vastas kiriku taga)
Koostöös Tallinna Keskraamatukogu Võõrkeelse kirjanduse osakonnaga toimub kohtumisõhtu norralasest eesti filoloogi Øyvind Rangøy'ga teemal „Filoloogi pilgu läbi Norrast ja Eestist".
(Øyvindi veebikodu asub siin:
ÜRITUS ON TASUTA ja EESTI KEELES!
* 19. mai Rangøy esineb Tartus. Ruumiks on Tartu Waldorfgümnaasiumi saal (Ploomi 1).
· 12.-18.mai E-viktoriin
Vasta norra-teemalistele küsimustele ja võida auhindu – Norra-teemalisi!
Koduleht www.norrasobrad.ee , lisainfo madli@norrasobrad.ee

Üritusi toetab Kuninglik Norra Saatkond

Kommentaare ei ole: